Tidtrøyta

Jeg er død

22.10.06

Baghdad Burning

Dagbladet har på sine nettsider i dag en artikkel om Irak-krigen og antallet militære og sivile falne i Irak, og i følge en rekke forskere kan tallet vise seg å være langt, langt større enn hva amerikanske, britiske og irakiske myndigheter står inne for.

” Ifølge Bush har krigen i Irak kostet rundt 30.000 irakere livet, mens de offisielle anslagene fra irakiske myndigheter ligger på rundt 40.000. USAs øverstkommanderende i Irak, general George Casey, har medgitt at han hadde sett anslag på opp mot 50.000. ”

Det er forskere ved Johns Hopkins University i Baltimore som legger frem de nye tallene, og de anslår at krigen i Irak har kostet mellom 426.000 og 794.000 irakere livet. Dette er med milde ord forstyrrende oppsiktsvekkende. Anslaget skal ifølge forskerne stemme med 95 prosent sannsynlighet, og de kan fortelle at Al Mustansiriya-universitetet i Bagdad og irakiske leger bistod i undersøkelsen, hvis følgende konklusjon og skremmende høye tallanslag var basert på intervjuer med nærmere 2.000 irakiske husholdninger.

”President George W. Bush avfeide tallene helt, og stemplet undersøkelsen som «upålitelig».”

Ifølge artikkelen minner «andre forskere» om at metoden om husstandsintervjuer er velbrukte og anerkjent, og dette bestyrkes av David Rush, en professor ved Tufts University i Boston. Han støttes av Michael Intriligator ved University of California som mener ”dette er en ekstremt pålitelig undersøkelse”, og Rush igjen påpeker også at ”å anslå hvor mange sivile som blir drept i krig, på bakgrunn av hvor mange lik som blir registrert er en svært unøyaktig metode.” Det siste er metoden de offisielle tallene er basert på.

Mellom 426.000 og 794.000 irakere skal ha mistet livet. Er det mulig? Ja, i følge «helseeksperter» som minner om at døden svinger ljåen sin kraftig i etterkrigstid ettersom overfylte sykehus lider av at de er dårlig utstyrte og har mangel av personell, samtidig som farefulle veier, matmangel, forurenset drikkevann og «en rekke andre faktorer» er med på å sende stadig flere under jorden.

Situasjonen i Irak er forferdelig selv for oss som ikke har noe annet forhold til den en gjennom tv-bilder og nyhetsreportasjer, så hvordan tilstandene er for irakere som lever i kaoset er vanskelig å fatte. NRK melder at 40.000 flykter det kriserammede landet hver måned, og at det blir stadig flere. Foruten den faktiske tilstanden er kanskje det verste med krigen i Irak at den er i ferd med å bli gammelt nytt, og den oppsiktsvekkende forskningsrapporten over antallet omkomne bør bli en kraftig vekker om at noe må gjøres, nå. For uansett om den nye og oppsiktsvekkende death-counten er korrekt eller ikke, så er det liten tvil om at det offisielle anslaget til amerikanske myndigheter på omkring 30.000 drepte irakere ikke kan stemme.

40.000 flyker irak hver måned

Sivile dødstall sensurert for FNs utsendte
Mellom 426.000 og 794.000 irakere skal ha mistet livet

Tine anbefalte meg bloggen Baghdad Burning for en tid tilbake, og den er også verdt å sjekke ut.

2 Comments:

At 23/10/06, Blogger Seth said...

I believe the big figure. The Lancet is the most respected medical journal in Britain, and they don't gain anything trying to score political points. And this is still called a 'conflict' and not a war??! It's totally f*cked.

By the way, after the planes/environment post, this is the second time you have written exactly what I was planning to write on my own blog!... I shouldn't be so slow.

 
At 26/10/06, Blogger KjederMegPåJobb said...

Your blog Is called Slow Life =P And I agree that it's a WAR, not a conflict. By the way, it's okay to swear in this blog, don't hold anything back ;-)

 

Legg inn en kommentar

<< Home